Volvet DASH-dieet gunstiger voor bloeddruk dan originele DASH-dieet

Het vervangen van vetarme zuivelproducten in het Dietary Approaches to Stop Hypertension-dieet (DASH) door volvette zuivelproducten is mogelijk effectiever voor het verlagen van de bloeddruk. Dit blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Clinical Nutrition.

Onderzoekers van UCSF Benioff's Children's Hospital Oakland Research Institute vergeleken het originele DASH-dieet met een aangepast DASH-dieet (in de studie HF-DASH genoemd, hoogvetdieet). Het aangepaste dieet bevatte meer totaal en verzadigde vetten en minder koolhydraten dan het origineel. Het doel was om het effect te meten op de bloeddruk en de cholesterolratio (totaal/HDL/LDL).

DASH

Het DASH-dieet werd ontworpen om de bloeddruk te verlagen. Het dieet bevat veel groente, fruit en vetarme zuivelproducten. Het dieet verlaagt de bloeddruk, het LDL-cholesterol, maar ook het (goede) HDL-cholesterol.
Voor de aangepaste versie van het DASH-dieet werden alle vetarme zuivelproducten vervangen voor volvette zuivelproducten.

Drie diëten

In totaal volgden 36 volwassenen gedurende 9 weken 3 verschillende diëten; een controle-dieet, het originele DASH-dieet en het aangepaste HF-DASH-dieet. Het controle-dieet bevatte minder vezels, groente en fruit en meer rood vlees dan de DASH-diëten. Iedere participant volgde 3 weken een dieet, na 2 weken rust volgde 3 weken het volgende dieet. Dit werd herhaald totdat elke participant alle 3 de diëten voor 3 weken had gevolgd.

HF-DASH mogelijk effectiever

Zowel het originele DASH-dieet als het HF-DASH-dieet verlaagde de bloeddruk- en het LDL-cholesterol. Het HF-DASH-dieet verlaagde echter ook het aantal triglyceriden en het VLDL-cholesterol, wat het originele dieet niet veroorzaakte.
De onderzoekers concluderen daarom dat het aangepaste HF-DASH dieet een effectief alternatief is voor het originele dieet en mogelijk makkelijker te volgen is door de minder strenge vetrestrictie.