Atkinsdieet

Het Atkinsdieet bevat zeer weinig koolhydraten (suikers en zetmeel) en veel vet en eiwit (1).
Verboden zijn brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta. In beperkte mate zijn toegestaan: groenten, fruit en melk. Er is een vrije keus in (vet) vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise.
Naarmate iemand langer het dieet volgt, worden weer iets meer koolhydraten toegestaan.

Het huidige dieetvoorschrift is minder streng en gebalanceerder dat van het oorspronkelijke dieet uit 1972. Atkins claimt dat dit dieet tot een sterker gewichtsverlies leidt dan diëten met veel koolhydraten en weinig vet. In de media worden de ideeën van Atkins van tijd tot tijd uitgebreid onder de aandacht van de consument gebracht. Bekend is dat het aantal personen met overgewicht in de Verenigde Staten en in Europa toeneemt. In de media wordt aangegeven dat alle goed bedoelde adviezen voor diëten met veel koolhydraten en weinig vet deze ontwikkeling kennelijk niet hebben kunnen tegenhouden. Vandaar een sympathie voor het Atkins-dieet.

Beoordeling

Nadelen: Eenzijdige voeding, gevaar van vitamine- en mineralentekorten. Verhoogt het LDL-cholesterolgehalte in het bloed. Kans op verstopping. Verhoogd risico voor hart- en bloedvaatziektes.
Voordeel: Geen hongergevoel en vooral in het begin door vochtverlies een snelle gewichtsafname.