Kokosnoot dieet

In Nederland hebben we er nog niet van gehoord, maar aan de andere kant van het water heeft het inmiddels een plaats tussen de low carb dieten veroverd: het coconut dieet van Cherie en John Calborn. Een low carb dieet dat in principe niet zoveel afwijkt van de andere low carb dieten (zoals Atkins, het High Protein Diet of South Beach).

Als je het boek "the Coconut diet" van Cherie Calbom leest, vind je enkele passages waarin wordt verteld dat de anti-vet lobby in de Westerse wereld weinig moeite had de kokosolie-producenten de mond te snoeren, want de kokosproducerende landen zijn natuurlijk niet bepaald de invloedrijkste. Politiek speelt dus een rol. Ook leuk zijn enkele sappige anekdotes over kokosolie. Toen een groep agrariërs bedacht dat het wel slim zou zijn hun varkens met kokosafval vet te mesten, moest men toch al vrij snel van dit idee afstappen. Waarom? De varkens werden niet vetter!

Samenstelling kokosvet

Als je naar de samenstelling van kokosvet kijkt, kom je al snel tot een interessante ontdekking. De vetten hierin zijn voor ruim 60% MCT's! Ja, je herinnert ze je nog wel, de vetten die zich gedragen als koolhydraten, de vetten die door hun middenlange ketenstructuur heel slecht door het lichaam opgeslagen kunnen worden als vet, maar des te meer aangewend kunnen worden als energie! Dit vet blijft op hoge temperaturen wel stabiel en is dus geschikt voor bakken en zelfs frituren.

MCT's

Er komt steeds meer bewijs dat deze MCT's erg goed zijn voor de gezondheid. De cholesterolverhouding wordt positief beïnvloedt, de insulinegevoeligheid verbetert sterk (een zeer belangrijke eigenschap in een tijd dat suikerziekte epidemische vormen begint aan te nemen), de bloeddruk daalt, de schildklierwerking wordt gestimuleerd en, voor veel mensen zeer belangrijk, het helpt in de strijd tegen overgewicht. Een koolhydraatbeperkt dieet waarin plaats voor magere eiwitten, een goede verhouding van omega-3 en 6 vetzuren en als aanvulling kokosolie, zou wel eens zeer goed voor de gezondheid en levensverwachting kunnen zijn!