Dr. Frank dieet

Wie is Dr. Frank van Berkum?

Frank van Berkum is internist en verbonden aan de ziekenhuisgroep Twente (Hengelo). In 1982 studeerde hij cum laude af aan de Erasmus Universiteit en volde de opleiding tot internist eveneens aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Vanaf 1988 werkt hij als internist. Hij is in 1991 gepromoveerd tot Doctor in de Geneeskunde op een onderwerp betreffende botontkalking. Hij heeft als aandachtsgebied de endocrinologie en in het bijzonder overgewicht en diabetes mellitus type 2 (voorheen ouderdomssuikerziekte genaamd).

Hoe ziet een goed dieet eruit volgens dokter frank?

Een dieet moet voldoen aan de 3 L’s (Langdurig kunnen volhouden en het dieet moet Leuk zijn en Lekker), daarom moet een dieet zijn afgestemd op de Nederlandse situatie, het dieet moet verzadigen en moet alle bouwstoffen bevatten om het lichaam in stand te houden, het belangrijkste aspect van een dieet is dat het je minder kilocalorieën oplevert dan je verbrandt. Daarnaast moet een dieet goed zijn voor je hart- en bloedvaten, beter gezegd het moet je risicofactoren voor ziekten en kanker gunstig beïnvloeden

Waarom werkt het Dr. Frank dieet?

Dit dieet zorgt ervoor dat je weinig calorieën binnenkrijgt. Daardoor ga je vet verbranden.

Het Dr. Frank-dieet werkt door de eiwitten verzadigender, mensen voelen zich sneller vol tijdens en na de maaltijd, en ze gaan minder snaaien tussen de maaltijden. De eiwitten zorgen ervoor dat je je spiermassa zo veel mogelijk behoudt. Omdat spieren dag en nacht energie verbruiken, geldt dat: hoe meer behoud van spiermassa hoe minder kans op het zo beruchte jojo-effect. Om elke dag gemakkelijk aan je dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen kun je een eiwitshake nuttigen.

De combinatie met de goede onverzadigde vetzuren en eiwitten maken het dieet bovendien smakelijk, daardoor is het beter vol te houden. Overigens, onverzadigde vetzuren verlagen je cholesterol!

Het lage koolhydraatgehalte voorkomt de schommelingen in de bloedsuikerspiegels bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit leidt tot minder hongergevoelens en voor suikerpatiënten geldt dat zij lagere bloedsuikerwaarden krijgen. Mensen met suikerziekte en medicatie daarvoor kunnen vaak die medicatie verminderen (uiteraard in overleg met hun diabetesbehandelaar), waardoor ze nog beter kunnen afvallen.

Voor meer informatie: http://www.eenkiloperweek.nl