Groente uit diepvries, pot en blik redelijk geprijsd alternatief

Door de extreme weersomstandigheden valt de oogst van groente en fruit tegen en lopen de prijzen op. Het Voedingscentrum wijst erop dat groente uit diepvries, pot of blik een goedkoop én gezond alternatief is. Qua vitamines en mineralen doet verwerkte groente niet of nauwelijks onder voor vers.

Diepvriesgroente en groente uit pot of blik worden het hele jaar door geproduceerd. Daardoor zijn ze zijn minder prijsgevoelig dan verse groente en kunnen ze voordelig uitpakken op het moment dat verse groente duur is. Daar komt bij dat verwerkte groente al is schoongemaakt en bereid. Er hoeft dus niets te worden weggegooid.

Net zo gezond

Veel mensen denken dat groente uit diepvries, pot en blik minder gezond is dan vers. Dat is een misverstand. Diepvriesgroente bevat evenveel vitamines als verse groente. Dat komt doordat de groente direct van het veld naar de fabriek gaat. Daar worden ze heel snel verhit en daarna heel snel afgekoeld. De smaak, kleur en voedingsstoffen blijven op deze manier goed bewaard. Pot- en blikgroente bevatten iets minder vitamines, maar zijn nog steeds een prima alternatief. Wie verse worteltjes duur vindt, kan dus gerust kiezen voor worteltjes uit pot of blik.

Twee ons per dag

Om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen, is het vooral belangrijk genoeg groente te eten. Dat wil zeggen: zo'n 200 gram per dag. Alle soorten verse groente en groente uit diepvries en blik of glas tellen daarbij mee. Veel groente eten helpt bovendien het risico op ziekten te verlagen. Dit geldt met name voor hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker. Ook heeft een ruime consumptie van groente en fruit een positief effect op de bloeddruk. Verder helpt het eten van voldoende groente en fruit verstopping (obstipatie) te voorkomen.