Britten vinden een genetische basis voor obesitas

Britse onderzoekers van de Peninsula Medical School in Exeter en de universiteit van Oxford hebben een genetische basis gevonden voor obesitas. Een variant van een gen op chromosoom 16 werkt obesitas in de hand.

Dat schrijven ze in een artikel dat deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Science is verschenen. Van gentische aanleg voor vetzucht is sprake wanneer iemand twee kopieën heeft van die variant van het betreffende gen. Dit geldt voor 16% van de blanke wereldbevolking. De betreffende mensen hebben een bijna twee maal zo grote kans op vetzucht. Ze zijn gemiddeld 3 kilo zwaarder dan mensen die deze kopieën niet hebben.


De Britten kwamen op het spoor van het zogenaamde FTO-gen toen ze het genoom van 2.000 mensen met diabetes type 2 vergeleken met dat van 3.000 gezonde mensen. Vervolgens vonden ze bevestiging van het bestaan van het gen door DNA-patronen van nog eens 37.000 mensen in Engeland en Finland te relateren aan hun zogeheten body mass index. Uit die vergelijking bleek dat mensen met twee kopieën van de genvariant significant zwaarder zijn. De onderzoekers weten niet wat het exacte verband is tussen het bewuste gen en het lichaamsgewicht.

Bron: www.foodholland.nl