Het Keto-dieet

Het keto-dieet staat erom bekend dat het een koolhydraatarm dieet is, waarbij het lichaam ketonen in de lever produceert om als energie te worden gebruikt. Het wordt aangeduid onder veel verschillende namen zoals - ketogeen dieet, koolhydraatarm dieet, koolhydraatarm vetrijk ( LCHF ).

Wanneer je iets met veel koolhydraten eet, zal je lichaam glucose en insuline produceren.

  • Glucose is de gemakkelijkste molecule die je lichaam kan omzetten en gebruiken als energie, zodat het wordt gekozen boven elke andere energiebron.
  • Insuline wordt geproduceerd om de glucose in uw bloedbaan te verwerken door het door het lichaam te nemen.

Omdat glucose wordt gebruikt als primaire energie, zijn je vetten niet nodig en worden ze daarom opgeslagen. Normaal gesproken gebruikt het lichaam bij een normaal, hoger koolhydraatdieet glucose als de belangrijkste vorm van energie. Door de inname van koolhydraten te verlagen, wordt het lichaam geïnduceerd in een toestand die bekend staat als ketose.

Ketose is een natuurlijk proces dat het lichaam initieert om ons te helpen overleven wanneer de voedselinname laag is. Tijdens deze toestand produceren we ketonen. Die worden geproduceerd door de afbraak van vetten in de lever.

Het doel van het keto-dieet is om uw lichaam in deze metabole toestand te dwingen. We doen dit niet door vermindering van calorieën, maar door vermindering van koolhydraten.

Ons lichaam past zich makkelijk aan, aan wat u erin stopt. Wanneer u het overbelast met vetten en de koolhydraten weghaalt, begint het lichaam ketonen te verbranden als primaire energiebron. Optimale ketonspiegels bieden veel voordelen voor de gezondheid; gewichtsverlies, betere lichamelijke en geestelijke prestaties. Een keto-dieet is opgebouwd uit 60% vet, 32% eiwit en 8% koolhydraten. Voor vrouwen met een zittende levensstijl is dat dan 136 g vet, 74 g eiwit en 20 g netto koolhydraten per dag.

Als laatste, maar zeker niet als minste, Houdt je aan het dieet! Ketose is een proces dat zich in je lichaam afspeelt. Je kunt niet zomaar 'die ene' cheatmaaltijd nemen. Als je dat doet, kan het de voortgang van jouw dieet tot een week belemmeren voordat je lichaam weer in ketose is en weer normaal functioneert.