Giftige stoffen in Chinese afvalpreparaten

Sommige Chinese kruidenpreparaten die als afslankproduct worden gebruikt, bevatten aristolochiazuren. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Aristolochiazuren zijn stoffen die vochtafdrijvend werken en zeer giftig zijn. Ze kunnen al in kleine hoeveelheden de nieren aantasten en kanker veroorzaken. Daarom is het belangrijk ze te mijden. Op www.vwa.nl staat welke producten mogelijk deze stoffen bevatten.

Aristolochiazuren kunnen aanwezig zijn in Chinese kruidenpreparaten op basis van planten uit de Aristolochia-familie. Ze zijn bedoeld om vocht af te drijven en worden bijvoorbeeld gebruikt om af te vallen.

Verboden

Al vanaf 2001 zijn deze preparaten verboden. Via internet of kleinschalige importen zijn ze toch nog te krijgen. Tussen 2002 en 2007 heeft de VWA 68 risicovolle kruidenpreparaten onderzocht. Bij 25 preparaten zijn aristolochiazuren gevonden.

De namen van deze preparaten staan vermeld op de site van de VWA, bij het dossier ‘kruidenpreparaten'. Op basis van het etiket is het lastig na te gaan of een preparaat mogelijk aristolochiazuren bevat.